Enzymy trzustkowe – czym są i dlaczego są dla nas tak ważne?

VitalTabs://Enzymy trzustkowe – czym są i dlaczego są dla nas tak ważne?
2018-05-08T10:23:25+00:00 Kwiecień 12, 2018|Blog|

Trzustka to ważny narząd trawienny, który znajduje się tuż pod żołądkiem. Jego podstawowym zadaniem jest wytwarzanie enzymów, które są niezbędne do trawienia i wchłaniania pokarmów. Wydzielane przez trzustkę enzymy obejmują lipazy – trawiące tłuszcz, proteazy – odpowiedzialne za trawienie białek, oraz amylazy – wspomagające trawienie cząsteczek skrobi, czyli węglowodanów.

Czym są enzymy trzustkowe?

Enzymy trzustkowe to substancje wytwarzane przez nasz organizm, które pomagają rozkładać tłuszcze, białka i węglowodany. Trzustka zdrowego człowieka, która funkcjonuje prawidłowo, wydziela dziennie nawet do około 12 szklanek soku trzustkowego do dwunastnicy. Płyn ten zawiera enzymy trzustkowe, które pomagają w trawieniu, oraz wodorowęglany, które neutralizują kwas żołądkowy, gdy ten trafia do jelita cienkiego.

Rodzaje enzymów trzustkowych i ich działanie

Do enzymów trzustkowych zaliczamy trzy rodzaje – lipazy, proteazy oraz amylazy. Lipazy wraz z żółcią wątrobową pozwalają naszemu układowi trawiennemu rozbijać cząsteczki tłuszczu, dzięki czemu mogą one zostać zaabsorbowane i wykorzystane przez organizm. Niedobór tego ważnego enzymu, może skutecznie utrudniać przyswajanie niezbędnych dla naszego organizmu tłuszczów oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, a dodatkowo powoduje biegunki i/lub tłuszczowe stolce.

Proteazy to enzymy odpowiedzialne za rozkładanie białka, a dodatkowo pozwalają utrzymywać jelito wolne od pasożytów, takich jak bakterie, drożdże i pierwotniaki. Ich braki mogą zwiększać podatność na alergie, a także wpływają na powstawanie substancji toksycznych z powodu białek, które nie zostały w pełni strawione. Brak enzymów proteazy zwiększa również ryzyko infekcji jelitowych.

Amylazy odpowiadają za rozkład węglowodanów na cukry, które dzięki ich wsparciu są łatwiej wchłaniane przez nasz organizm. Enzymy te znajdują się również w naszej ślinie. Problemy z niedoborami tego enzymu, wiążą się z problemami jak biegunki – powodowane nagromadzeniem niestrawionej skrobi w okrężnicy.

Dlaczego enzymy trzustkowe są dla nas tak ważne?

Jak można wywnioskować z powyższych ról, jakie odgrywają poszczególne enzymy trzustkowe, są one niezbędne dla prawidłowego działania naszego układu trawiennego, w tym dla rozkładania i przyswajania składników odżywczych. Niewydolność trzustki lub niewystarczające ilości wydzielanych przez nią enzymów, utrudniają te niezwykle istotne dla naszego zdrowia i życia funkcje, dlatego warto zadbać o ich wspomaganie, gdy zachodzi taka potrzeba.

Do objawów związanych z niewydolnością enzymów trzustkowych zaliczyć można między innymi:

• uczucie niestrawności
• skurcze brzucha po posiłkach
• problemy z nadmiarem gazów
• nieprzyjemny zapach gazów lub stolców
• luźne lub tłuszczowe stolce
• jasnobrązowe, żółte lub pomarańczowe stolce
• częsta potrzeba wypróżniania się
• utrata masy ciała
• biegunki.

W momencie, w którym pojawiają się w naszym organizmie problemy z wytwarzaniem enzymów trzustkowych, stosowane są często enzymy trzustkowe w postaci suplementów, które pomagają poprawić trawienie i wchłanianie pokarmów.