Pon. - pt.: 10:00 - 18:00|biuro@vitaltabs.pl

Amigdalina

VitalTabs://Amigdalina
2018-08-01T19:44:08+00:00Marzec 4, 2018|Blog|

Amigdalina znana również jako witamina B17 jest naturalnie występującym składnikiem znanym z licznych właściwości prozdrowotnych. Po raz pierwszy substancja ta odkryta została przez dr Ernesta T. Krebsa juniora – biochemika i badacza, który odkrył w niej potencjalne korzyści zdrowotne w łagodzeniu bólu związanego z artretyzmem oraz zmniejszaniu wysokiego ciśnienia. Niektóre badania wykazywały również jej trujące działanie, jednak stosowana we właściwych kierunkach i ilościach stać się ona może remedium na liczne problemy związane ze zdrowiem.

Amigdalina(letril) stanowi substancję, którą znaleźć można w szerokim asortymencie owoców i orzechów, a najczęściej są to gorzkie migdały, czarne wiśnie, fasola, groch, słodkie ziemniaki, szpinak, rzeżucha, rozliczne rodzaje jagód, morele, jabłka czy brzoskwinie. Jest ona zawarta głównie w nasionach i pestkach tych produktów.

Korzyści zdrowotne amigdaliny

Ten wyjątkowy składnik stanowi jedną z wyjątkowo pomocnych w leczeniu nowotworów opcji, bowiem pomaga szczególnie osobom, które nie podjęły jeszcze chemioterapii. Poza dobroczynnym wpływem na zwalczanie niektórych typów raka jak nowotwór gruczołu krokowego, może ona również dać wiele różnych korzyści:

  • wsparcie leczenia artretyzmu,
  • leczenie stanów zapalnych oraz ich przyczyn,
  • pomoc w obniżaniu wysokiego ciśnienia krwi,
  • wsparcie zwalczania niewydolności narządów – działa wówczas tworząc sprzyjające środowisko, które pozwala poszczególnym organom działać skutecznie – utrzymuje zdrowe pH całego ciała,
  • wzmacnianie systemu odpornościowego organizmu, sprawiając że jest on mniej podatny na infekcje.

Jak wspomniano wyżej, główną zaletą amigdaliny jest jej potencjalny wpływ na leczenie nowotworów. W przeciwieństwie do szkodliwych skutków chemioterapii, która stosowana jest u większości pacjentów z rakiem, witamina B17 stanowi bezpieczną opcję alternatywnego leczenia. Pomaga ona naszemu organizmowi uwalniając cyjanowodór – HCN, który w kontakcie z enzymem beta-glukozydazy – obecnym w naszym organizmie gdy pojawiają się komórki rakowe. Jej działanie na enzym ten pozwala zapobiegać powstawaniu i wzrostowi guzów nowotworowych.

Pod względem chemicznym, amigdalina stanowi substancję, która może korzystnie wpływać na normalizację ciśnienia krwi za sprawą wydzielanego przez nią tiocyjanu, który obniża ciśnienie. Ponadto witamina B17 to także ukojenie bólów stawowych, gdyż zawarty w niej benzaldehyd stanowi bezpieczny, nietoksyczny i w pełni metabolizowany środek przeciwbólowy, który działa szybko, skutecznie łagodząc bóle.

Wsparcie dla naszej odporności to szczególnie ważna zaleta amigdaliny, bowiem może ona zwiększać aktywność enzymów trzustkowych, co pomaga zwalczać szkodliwe czynniki. Stosowanie witaminy B17 może pomóc zwiększać odporność na przeziębienia i grypę, a także wspomaga wątrobę w procesach odtruwania organizmu.

Wykorzystanie amigdaliny w suplementach

Witamina B17 stosowana jest często jako samodzielny suplement, ale istnieje również wiele preparatów łączących jej dobroczynne właściwości z innymi składnikami dla zwiększenia korzyści zdrowotnych.

Może ona działać jako środek wzmacniający działanie innych substancji czynnych znajdujących się w suplementach, stąd letril może być wykorzystywana w kompleksach wspierających leczenie bólów różnego rodzaju, w przeciwdziałaniu stanom zapalnym – zwłaszcza w suplementach na zapalenie stawów, a także jako składnik preparatów wzmacniających układ immunologiczny, który poprawia ogólny stan zdrowia. W połączeniu z innymi lekami lub suplementami, może ona również działać jako środek obniżający ciśnienie krwi.

Stosowanie amigdaliny jest w pełni bezpieczne jeżeli stosujemy ją zgodnie z zaleceniami. Dobrze jest jednak unikać podczas jej stosowania nadmiernych ilości węglowodanów i cukrów, a także witaminy C gdyż mogą one intensyfikować nadmiernie jej działanie.

This website uses cookies and third party services. Ok